Liderul deputaților UDMR, Mate Andras-Levente, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului general, pentru conflict de interese, fiind acuzat că și-a angajat soția la Parlament, iar aceasta a obținut astfel venituri de 5.508 lei, potrivit PICCJ.
„Mate Andras-Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soției sale la Camera Deputaților și apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soția sa în cuantum de 5.508 lei”, se arată într-un comunicat de presă.
Dosarul va fi judecat de instanța supremă.
În septembrie 2011, Agenția Națională de Integritate a cerut Parchetului instanței supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului UDMR Mate Andras Levente, în condițiile în care acesta și-a angajat soția la cabinetul parlamentar de circumscripție.
Mate Andras Levente a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soției sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 13 Cluj, arăta ANI, în 19 septembrie 2011.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective, preciza ANI.
Potrivit Legii 161/2003, prin conflict de interese se înțelege „situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”.
Conform dispozițiilor din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.